czwartek, 28 lutego 2013

Bezy mocha


Składniki:

2 białka
2 łyżki przesianego cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku
szczypta soli



Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. 
Następnie partiami dodajemy przesiany cukier puder nie przerywając ubijania.
Dodajemy sok z cytryny oraz kawę rozpuszczalną (w proszku).
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 130 stopni.
Powstałą masę wyciskamy przy pomocy rękawa cukierniczego na blachę wyłożoną pergaminem.
Z podanego przepisu wychodzi ok. 20 bez o średnicy ok. 4-5 cm.
Pieczemy w piekarniku przez około 40 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości bez. Jeśli zrobimy malutki beziki, należy skrócić czas pieczenia. Większe bezy pieczemy dłużej- ok. godzinę.
Kiedy bezy są już sztywne można wyłączyć piekarnik i pozostawić je w nim przez kilkanaście minut. 
Bezy "sztywnieją" i są idealne do zjedzenia po całkowitym wyschnięciu i wystudzeniu.




7 komentarzy: