Składniki na ciasto kruche:
220 g mąki pszennej
1 żółtko
100 g masła
50 g cukru
szczypta soli
Masa cytrynowa:
250 ml mleka
20 g cukru
2-3 żółtka
2 białka
120 g cukru
30 g mąki ziemniaczanej
sok z dwóch cytryn
skórka otarta z dwóch cytryn
Zaczynamy od przygotowania ciasta kruchego: mąkę łączymy w misce z pokrojonym w kostkę masłem, cukrem żółtkiem solą. Zagniatamy na jednolitą masę i wkładamy na ok. godzinę do lodówki.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy i wykładamy na formę do tarty o średnicy około 22 cm. Wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut do temperatury ok. 170 stopni.
W międzyczasie przygotowujemy krem cytrynowy. Mleko zagotowujemy z 30 g cukru. W osobnym naczyniu żółtka mieszamy z mąką ziemniaczaną i porcjami dodajemy gorące mleko nadal mieszając. Do powstałej masy dodajemy sok i skórkę z cytryn. Całość zagotowujemy.
W osobnym naczyniu ubijamy białka z 120 g cukru na sztywną pianę, którą łączymy potem z kremem cytrynowym delikatnie mieszając.
Masę wykładamy na spód tarty i ponownie zapiekamy przez kolejne 15 minut w temperaturze 160-170 stopni.
Źródło: Tomasz Deker
Cale wieki nie jadlam dobrej tarty cytrynowej... Te sklepowe sa czesto za slodkie, a ja lubie, kiedy kwaskowatosc cytryny laskocze mi podniebienie :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda, własnie na takie coś miałam ochotę:)
OdpowiedzUsuńZabieram się i zabieram za jej zrobienie :) Zainspirowałaś mnie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie słodko-kwaśne ciacha, pyszności :)
OdpowiedzUsuń