niedziela, 17 lutego 2013

Drożdżówki z jabłkiem



Składniki:
450 g mąki pszennej
280 ml mleka
7 g suchych drożdży
łyżka cukru
łyżeczka soli
1/4 kostki miękkiego masła
1 roztrzepane jajko

Farsz: 3 pokrojone w małą kostkę jabłka
opakowanie cukru waniliowego
łyżeczka masła
pół łyżeczki cynamonu 




Bułeczki przygotowuję w maszynie do chleba. Można również zagnieść ciasto bez użycia automatu    i należy wówczas połączyć wszystkie składniki ze sobą zagniatając ciasto rękami do momentu aż stanie się elastyczne (minimum kilkanaście minut).

Do maszyny do chleba wlewamy mleko, mąkę, a następnie resztę składników. Wyrabiamy i pozwalamy ciastu wyrosnąć przy pomocy programu do wyrabiania ciasta.
Kiedy ciasto wyrośnie odrywamy równe kawałki i rozciągamy lekko aby do środka  nałożyć farsz (łyżeczkę lub półtorej). Zamykamy bułeczki formując okrągłe kulki. 
Układamy na blasze i odstawiamy jeszcze na ok. 15 minut. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy np. płatkami migdałów lub kruszonką.
Pieczemy w piekarniku do momentu aż się mocno zarumienią, tj. ok. 20 minut.


3 komentarze: