środa, 15 maja 2013

Strucla orzechowa


Składniki na ciasto:
450 g mąki
25 g świeżych drożdży (lub opakowanie suchych)
szklanka (250ml) ciepłego mleka
pół łyżeczki soli
pół szklanki cukru
60 g płynnego (wystudzonego masła)
jajko
2 żółtka

Na nadzienie:
100 g zmielonych orzechów włoskich
białko
30 g cukru
pół łyżeczki cynamonu
2 łyżki śmietany


Wykonanie:

Do wyrobienia ciasta użyłam maszyny do chleba. Równie dobrze można samodzielnie- ręcznie zagnieść ciasto.  W obu tych przypadkach postępujemy tak samo:
- Do maszyny, lub do miski wsypujemy mąkę, w mące robimy wgłębienie i umieszczamy w nim pokruszone świeże drożdże
- polewamy letnik mlekiem i powstały rozdzcy z drożdży oprószamy mąką i zostawiamy do wyrośnięcia do momentu, gdy na powierzchni pojawią się charakterystyczne, wyraźne pęknięcia
- dodajemy jajka wymieszane z masłem i cukrem
- w tym momencie uruchamiamy program wyrabiający ciasto lub energicznie zagniatamy ręką w misce

Po wyrośnięciu wyrobionego ciatsa (ok. 1-1,5 h) możemy nagrzewać piekarnik )temp. 220 stopani) i przygotować nadzienie do strucli (składniki nadzienia mieszamy ze sobą).

Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokątu. na wierzchu rozsmarowujemy masę nadzienia. Ciasto zawijamy jak na roladę (wzdłuż dłuższego boku). Kiedy jest już zwinięte w roladę przepołowiamy rulon ciasta wzdłuż. Splatamy obie części przepołowionego rulonu i układamy na blasze. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Pieczemy ok. 30-40 min.



3 komentarze: