piątek, 16 listopada 2012

Burbonki


Składniki:
60 g masła
50 g cukru brązowego
1 łyżka miodu
110 g mąki pszennej
15 g kakao
1/2 łyżeczki sody

Nadzienie:
50 g masła
60 g cukru pudru, przesianego
łyżeczka kakao
łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Źródło: "Kawa. Sekrety baristy"


Ciasteczka są naprawdę proste i szybkie w przygotowaniu. Nie potrzebujemy wielu skomplikowanych skladników. Polecam!

Rozpoczynamy od nagrzania piekarnika od 160 stopni.
Masło i cukier ucieramy na puszystą masę po czym dodajemy miód.
W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z sodą i kakao, a następnie wsypujemy do masy i mieszamy. 
Kolejnym krokiem jest zagniecenie całej masy tak, aby powstało zwarte, elastyczne ciasto, które należy rozwałkować (najlepiej od razu na blasze wyłożonej pergaminem) na grubość ok. 5 mm.
Pieczemy 15-20 minut.
Po wyjęciu ciasto kroimy na takiej samej wielkości prostokąty (zanim stwardnieje) i układamy na kratce do wystygnięcia.

Przygotowujemy nadzienie: masło ucieramy aż zmięknie, następnie dodajemy cukier, kakao i kawę. Ucieramy do chwili powstania gładkiej masy. Możemy ją nałożyć na ciasteczka przy pomocy szprycy z cienką końcówką. Sklejamy masą po dwa ostudzone ciasteczka.




16 komentarzy:

  1. aż mi ślinka pociekła, zrobię je w pierwszej wolnej chwili :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisuję do zrobienia, bo wyglądają bardzo apetycznie i już się nie mogę doczekać, kiedy je upiekę :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak pięknie wyglądają, że boję się jak pysznie będą smakować ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super ciasteczka. Wyglądają świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. ale ładne to nadzienie w falbanki :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. W pierwszej chwili skojarzyly mi sie z San Clu I housekeepingiem :)) w nastepnej kolejnosci poprosimy custard creams :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo to dokładnie takie ciasteczka! te kakaowe! haha, tylko my je znamy :)

      Usuń
  7. Śliczne ! Co z tego że są tak kaloryczne jak dziennie zapotrzebowanie- nie szkodzi, są tak ładne i apetyczne !

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne!:) Z pewnością były pyszne:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Przypomniałaś mi ten przepis! Dziękuję i rzucam się do roboty!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygladaja slicznie! Troche jak brownies z "wkladka".

    OdpowiedzUsuń
  11. Zaraz, zaraz... a burbona się do nich nie dodaje? Bo nazwa aż się prosi...

    OdpowiedzUsuń
  12. Czytając "burbonki" byłam święcie przekonana, że w składzie będzie alkohol :) A tu niespodzianka ;) W każdym razie wyglądają słodko :)

    OdpowiedzUsuń