wtorek, 30 lipca 2013

Szybkie babeczki na kruchym cieście

... Kolejna propozycja z cyklu: szybkie i bardzo proste. 



Składniki na ciasto:
200 g mąki pszennej
30-50 g cukru pudru
100 g masła
1 żółtko

Nadzienie:
dżem owocowy (np. Śliwkowy)
150 g mascarpone
150 ml kremówki
1 łyżka cukru pudru
Świeże owoce - np. Czereśnie



Ciasto na babeczki należy zagnieść łącząc wszystkie składniki (masło powinno być chwilę przed przygotowaniem wyjęte z lodówki). Kiedy składniki połączą się, zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut lub godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy kółka. Nakładamy je do foremek na babeczki.
Piekarnik rozgrzewamy do OK. 180 stopni i pieczęci w nim babeczki przez maks. 20 minut.
Po ostudzeniu babeczek możemy nakładać nadzienie: ubijamy kremówkę na sztywno, dodajemy mascarpone nadal miksując. Następnie dosładzamy pożądaną ilością cukru pudru. 
Na spód babeczki kładziemy ok. pół łyżeczki dżemu, następnie bitą śmietanę z mascarpone (możemy użyć  szprycy) a wierzch dekorujemy np. czereśnią.







8 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie babeczki, pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się prezentują,miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie blyskawiczne. Bardzo efektownie wygladaja z ta czeresniowa dekoracja!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nominowałam cię do Liebster Blog ;) zapraszam do siebie, gdzie znajdziesz zadane przeze mnie pytania. Pozdrawiam i życzę udanej zabawy! ;))

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś wspaniałego Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń