piątek, 18 stycznia 2013

Deser potrójnie czekoladowy

Skusiłam się na coś grzesznego i bardzo czekoladowego. Nawet potrójnie! Inspirowałam się przepisem ze strony Domowe Wypieki z tą różnicą, że przygotowałam mój przekładaniec w pucharkach i nie dodałam cukru (poza waniliowym) a i tak... deser należy raczej do tych słodszych niż słodkich ;)



Składniki:

ok. 300 g serka homogenizowanego naturalnego (dwa małe opakowania)
70 g białej czekolady
70 g mlecznej czekolady
70 g gorzkiej czekolady
3 płaskie łyżeczki żelatyny
łyżka cukru waniliowego
150 ml śmietany kremówki


Rozpoczynamy od utarcia twarożku z cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuszczamy w ok. 4 łyżkach wody. po kilku minutach zacznie pęcznieć- wówczas można ją delikatnie podgrzać (np. w mikrofali) i na raty dodawać do utartego twarożku (aby nie powstały grudki, można do żelatyny najpierw dodać łyżkę twarożku i wymieszać, po czym na raty dodawać do reszty).

W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno kremówkę.

Następnie roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej - trzy pojemniki w trzema rodzajami czekolady ustawiamy w garnku z gotującą się wodą. Czekamy, aż czekolady się rozpuszczą.

W trzech osobnych miseczkach łączymy: 1/3 masy twarożkowej, 1/3 śmietany oraz białą czekoladą. Mieszamy energicznie do powstania jednolitej masy. Podobnie postępujemy z pozostałymi czekoladami. tak powstałe trzy masy układamy warstwami do pucharków i odstawiamy na min. pół godziny do lodówki. Po tym czasie można podawać.




8 komentarzy:

  1. wyglada bardzo apetycznie !! Fajny pomysl na niedzielny deser !

    OdpowiedzUsuń
  2. :) Super, w sam raz dla wielbicieli czekolady

    OdpowiedzUsuń
  3. puste szklanki mówią same za siebie:) pyszny deser dla czekoladożerców:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Obłędny. Idealny na Walentynki :)

    OdpowiedzUsuń