środa, 6 marca 2013

Babeczki kajmakowe


Kruche babeczki z gotową masą kajmakową. Szybkie. Proste. Nic dodać, nic ująć.

Składniki:
Ciasto kruche:
250 g mąki pszennej
120 g masła
łyżka cukru pudru
jajko
szczypta soli
łyżka śmietany (opcjonalnie)

Oraz:
Gotowa masa kajmakowa lub krówkowa
orzechy włoskie
polewa czekoladowa lub roztopiona czekolada w kąpieli wodnej 

Źródło: kwestiasmaku.com


Składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Kiedy ciasto jest wyrobione zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. 
Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3-4 mm.
Wykrawamy okręgi (za pomocą szklanki lub wierzchu foremek do babeczek).
Wykładamy nimi foremki. Spód każdej babeczki nakłuwamy widelcem (aby ciasto miało ujście powietrza i nie napuszało się niepotrzebnie).
Pieczemy w piekarniku przez ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Po wyjęciu z piekarnika i usunięciu foremek nakładamy masę kajmakową, na wierzchu umieszczamy orzech włoski i polewamy płynną czekoladą.







8 komentarzy:

  1. wyglądają bardzo smacznie ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. jak tak na nie patrzę to bym je z chrupała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ostatnio kupiłam takie w cukierni i... pożałowałam. Słodkie to i nic więcej... Domowe najlepsze

    OdpowiedzUsuń
  4. moje ulubione, uwielbiam kajmak:) pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszna klasyka, uwielbiam kajmak ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Na ile babeczek jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
  7. Na ile babeczek jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń