poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Sushi



 W domowy proces przyrządzania sushi można zaangażować drugą połowę, dziecko czy... gości, których potem sushi nakarmimy! Na początek warto zainwestować w niezbędne elementy: matę bambusową do zwijania roladek, wasabi, ryż do sushi czy sos do ryżu.

Sushi to przede wszystkim sprasowane liście alg morskich, ryż i ryba -najczęściej surowa. Ja z reguły unikam surowych rzeczy (ryb, jaj), więc użyłam ryb wędzonych (łososia i tuńczyka)- tym sposobem powstały sushi maki.

Składniki sushi maki:

szklanka ryżu do sushi
4-5 płatów liści alg morskich
chrzan wasabi
 pół ogórka pokrojonego w słupki
pół avocado pokrojone w słupki
(opcjonalnie: pomidor pokrojony w cienkie słupki lub papryka)
ok. 70 g łososia wędzonego na zimno
ok. 100 g wędzonego tuńczyka 
3-4 łyżki sosu do ryżu
2 łyżki ziaren czarnego sezamu

Ryż płuczemy i zalewamy szklanką wody. Gotujemy zgodnie z instrukcją. Gdy jest ugotowany i schłodzony ukladamy na liściach alg, ktore wcześniej układamy na bambusowej macie. Następnie kładziemy dodatki: warzywa oraz rybę.

Zwijamy roladkę jak na zdjęciu- ryż musi się dobrze skleić z algami; zwijając należy przyciskać matę do roladki.
Gotową roladkę kroimy na plastry. Uwaga: nóż musi być ostry!

Do ryżu można też dodać ziarna czarnego sezamu.

Chrzan wasabi możemy używać albo jako dodatek podczas jedzenia sushi, albo niewielką jego ilość rozsmarować na ryżu przed zwinięciem roladki sushi.
 









14 komentarzy:

  1. Ach, uwielbiam sushi! Swego czasu pałałam miłością do kultury Japonii, która wiązała się z chęcią posmakowania sushi. Kiedy to zrobiłam, totalnie zakochałam się w kuchni tego kraju. Mam ochotę na takie sushi, zwłąszcza, że to u Ciebie prezentuje się idealnie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Sushi, mniam, chociaż ja najbardziej lubię właśnie z surowizną ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowite, ja też wolę rybę wędzoną, ale raz do roku kuszę się na surową polędwicę z tuńczyka czy rybkę maślaną :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja sushi jeszcze nigdy nie jadlam!:D jakos nie moge sie przekonac :D hmm, ale wszystko przede mna :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. :) mogłabym jeść codziennie :) Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam! Nigdy jeszcze nie robilam sama, ale predzej czy pozniej sie naucze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie, bo jak się okazuje to bardzo proste!

      Usuń
  7. Oj ja ja dawno nie kręciłam maki sushi. Ze dwa lata będzie jak nie więcej. Dobrze, że mi przypomniałaś, bo z wielką chęcią zrobię sobie takie sushi. Pyyychooota :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam sushi! :) pięknie wygląda to Twoje! ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ooo, wygląda bosko! Od paru dni mam potężnego smaka na sushi - kusisz :)

    Pozdrawiam
    Aga
    PrettyBaked

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie jadłam, ale w najbliższym czasie spróbuję. Dzięki Twojemu wpisowi na pewno będzie mi się do tego łatwiej zabrać :D

    OdpowiedzUsuń
  11. kocham sushi! ostatnio pierwszy raz skusiliśmy się na zrobienie sushi w domu, faktycznie nie jest takie trudne i sporo przy tym zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  12. I AM SUSHI LOVER:) też próbowałam zrobić w domu jednak nie udało mi się uzyskać takiego smaku jak w restauracjach sushi:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie udało sie? Ważne zeby nie przekombinować z dodatkami na początek. Poza tym, polecam też zaopatrzyć się na start w zestaw do przygotowywania w którym są wszystkie niezbędne akcesoria i produkty do rozpoczęcia przygody z sushi :)

      Usuń