Składniki:
4 tortille
500g grillowanej lub upieczonej piersi kurczaka
1 czerwona cebula
1/4 łyzeczki sproszkowanej ostrej papryki
łyżeczka kminku
(opcjonalnie: łyżeczka mieszanki przypraw meksykańskich)
ząbek czosnku
200 g startego żółtego sera
natka pietruszki
oliwa
czerwona papryka
zielona lub żółta papryka
Na rozgrzanej oliwie należy podsmażyć posiekany czosnek oraz drobno pokrojoną cebulę. Następnie należy dodać paprykę i podgrzewać mieszając, aż zmięknie. Zdjąć z ognia, dodać pokrojonego na małe kawałki kurczaka.
Na połowie tortilli rozkładamy ser żółty, po czym przykrywamy go warstwą paprykowo- kurczakowego nadzienia, ponownie przykrywamy warstwą sera i składamy tortillę przekłądając lekko natłuszczoną patelnię.Górę tortilli można docisnąć lekko, aby wszytskie składniki dobrze połączyły się z serem. Nastęonie odwracamy placek na drugą stronę. Gdy i ta się zarumieni zdejmujemy i przecinamy w połowie.
Quesadillas można podawać z sosem guacamole lub śmietaną.
Jeszcze nigdy nie jadłam dania meksykańskiego samodzielnie przygotowanego :)
OdpowiedzUsuńPysznosci! I takie proste :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tą serię książek, a Twój przepis tylko mnie utwierdza w tym, że warto z nich korzystać:)
OdpowiedzUsuńZgłodniałam jeszcze bardziej na widok tego dania:)
Mniam, uwielbiam quesadillas, ten ciągnący ser jest obłędny :)
OdpowiedzUsuńLubię Quesadillas! Chyba podkradnę ten przepis :))
OdpowiedzUsuńMega apetycznie wygląda! Super zdjęcia!
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam kuchni meksykańskiej!
OdpowiedzUsuńooo nie jadłam jeszcze takiego czegoś:):)
OdpowiedzUsuńA wygląda smakowicie i na pewno takie jest...
Będę robić
Pozdrawiam wszystkich:)