czwartek, 2 sierpnia 2012

Quesadillas z kurczakiem



Składniki:
4 tortille
500g grillowanej lub upieczonej piersi kurczaka
1 czerwona cebula
1/4 łyzeczki sproszkowanej ostrej papryki
łyżeczka kminku
(opcjonalnie: łyżeczka mieszanki przypraw meksykańskich)
ząbek czosnku
200 g startego żółtego sera
natka pietruszki
oliwa
czerwona papryka
zielona lub żółta papryka


Na rozgrzanej oliwie należy podsmażyć posiekany czosnek oraz drobno pokrojoną cebulę. Następnie należy dodać paprykę i podgrzewać mieszając, aż zmięknie.  Zdjąć z ognia, dodać pokrojonego na małe kawałki kurczaka.
Na połowie tortilli rozkładamy ser żółty, po czym przykrywamy go warstwą paprykowo- kurczakowego nadzienia, ponownie przykrywamy warstwą sera i składamy tortillę przekłądając lekko natłuszczoną patelnię.Górę tortilli można docisnąć lekko, aby wszytskie składniki dobrze połączyły się z serem. Nastęonie odwracamy placek na drugą stronę. Gdy i ta się zarumieni zdejmujemy i przecinamy w połowie.
Quesadillas można podawać z sosem guacamole lub śmietaną.
 




8 komentarzy:

  1. Jeszcze nigdy nie jadłam dania meksykańskiego samodzielnie przygotowanego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznosci! I takie proste :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tą serię książek, a Twój przepis tylko mnie utwierdza w tym, że warto z nich korzystać:)
    Zgłodniałam jeszcze bardziej na widok tego dania:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, uwielbiam quesadillas, ten ciągnący ser jest obłędny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię Quesadillas! Chyba podkradnę ten przepis :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Mega apetycznie wygląda! Super zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dawno nie jadłam kuchni meksykańskiej!

    OdpowiedzUsuń
  8. ooo nie jadłam jeszcze takiego czegoś:):)
    A wygląda smakowicie i na pewno takie jest...
    Będę robić
    Pozdrawiam wszystkich:)

    OdpowiedzUsuń