Składniki:
kostka masła
200 g mąki
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
4 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
500 g śliwek bez pestek
Masło utrzeć mikserem, dodać cukier
oraz sól. Następnie dodajemy jajka ciągle ucierając. Kolejnymi
składnikami jest mąka (pszenna i ziemniaczana, oraz proszek do
pieczenia)- najlepiej aby mąka była przesiana- unikniemy grudek.
Ciasto wykładamy na blachę, wyrównujemy. Na wierzchu rozkładamy owoce, które następnie posypujemy kruszonką.
Pieczemy przez około 35-45 minut w temperaturze ok. 180 stopni.
Obowiązkowa klasyka w sezonie śliwkowym. Ukradłabym kawałek ;)))
OdpowiedzUsuńa jakie sa wymiary tej Blaszki??
UsuńTakie szybkie placki z owocami lubię chyba najbardziej. :)
OdpowiedzUsuńByło u nas przedwczoraj, pycha :)
OdpowiedzUsuńno, bo któż z nas nie lubi świeżuteńkiego ciasta ze śliwkami?
OdpowiedzUsuńa ja dzisiaj nazrywałam śliwek i jutro zamierzam upiec ciacho :)
OdpowiedzUsuńCiacha ze śliwkami maja w sobie to coś! ;) zapraszam do mnie...tez ze śliweczką;)
OdpowiedzUsuńA jak zrobić kruszonkę i ile cukru ma być w przepisie?
OdpowiedzUsuńRobiłam już to ciasto i wyszło mi przepyszne dzieciaki zaraz wszystko zjadły. :)
OdpowiedzUsuńCiasto prezentuje się rewelacyjnie. Uwielbiam ciasta ze śliwkami! I jeszcze ta kruszonka.. :)
OdpowiedzUsuń