poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Szybkie ucierane ciasto ze śliwkami

Składniki:

kostka masła
200 g mąki
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
4 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
500 g śliwek bez pestek





Masło utrzeć mikserem, dodać cukier oraz sól. Następnie dodajemy jajka ciągle ucierając. Kolejnymi składnikami jest mąka (pszenna i ziemniaczana, oraz proszek do pieczenia)- najlepiej aby mąka była przesiana- unikniemy grudek.
Ciasto wykładamy na blachę, wyrównujemy. Na wierzchu rozkładamy owoce, które następnie posypujemy kruszonką.
Pieczemy przez około 35-45 minut w temperaturze ok. 180 stopni.







10 komentarzy:

  1. Obowiązkowa klasyka w sezonie śliwkowym. Ukradłabym kawałek ;)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie szybkie placki z owocami lubię chyba najbardziej. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Było u nas przedwczoraj, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. no, bo któż z nas nie lubi świeżuteńkiego ciasta ze śliwkami?

    OdpowiedzUsuń
  5. a ja dzisiaj nazrywałam śliwek i jutro zamierzam upiec ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciacha ze śliwkami maja w sobie to coś! ;) zapraszam do mnie...tez ze śliweczką;)

    OdpowiedzUsuń
  7. A jak zrobić kruszonkę i ile cukru ma być w przepisie?

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam już to ciasto i wyszło mi przepyszne dzieciaki zaraz wszystko zjadły. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto prezentuje się rewelacyjnie. Uwielbiam ciasta ze śliwkami! I jeszcze ta kruszonka.. :)

    OdpowiedzUsuń