czwartek, 23 sierpnia 2012

Placuszki z malinami



...zawsze się sprawdzają, kiedy nie ma czasu na "porządny" obiad :) Zawsze też wychodzą- nie mogą się nie udać. Do moich placuszków dodałam eksperymentalnie otręby- odrobina przemyconego błonnika każdemu dobrze zrobi!

Składniki:
3/4 szklanki mąki
4-5 łyżek otrąb 
150 ml kefiru lub jogurtu
1/3 szklanki mleka
1 jajko
2-3 łyżki cukru
szczypta soli
pół łyżeczki sody
szklanka malin

Wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać, na końcu dodać maliny. Smażymy na patelni do momentu aż placuszki osiągną złoty kolor z jednej i drugiej strony. Można też przed smażeniem dodać do ciasta 1-2 łyżki oleju i wówczas smażyć na patelni beż tłuszczu.
Gotowe placuszki można podawać posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem gęstego naturalnego jogurtu typu greckiego.




7 komentarzy: