...zawsze się sprawdzają, kiedy nie ma czasu na "porządny" obiad :) Zawsze też wychodzą- nie mogą się nie udać. Do moich placuszków dodałam eksperymentalnie otręby- odrobina przemyconego błonnika każdemu dobrze zrobi!
Składniki:
3/4 szklanki mąki
4-5 łyżek otrąb
150 ml kefiru lub jogurtu
1/3 szklanki mleka
1 jajko
2-3 łyżki cukru
szczypta soli
pół łyżeczki sody
szklanka malin
Wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać, na końcu dodać maliny. Smażymy na patelni do momentu aż placuszki osiągną złoty kolor z jednej i drugiej strony. Można też przed smażeniem dodać do ciasta 1-2 łyżki oleju i wówczas smażyć na patelni beż tłuszczu.
Gotowe placuszki można podawać posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem gęstego naturalnego jogurtu typu greckiego.
Robiłam już tyle pancakesów ale takich z malinami wewnątrz nigdy. Wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńWyśmienite fotki!
OdpowiedzUsuńMalinki Mmmm... :) przepyszne:)
OdpowiedzUsuńP.S. Najlepszego dla najmłodszego:)
Pozdrawiam
DM
Chodźcie do mnie :))
OdpowiedzUsuńJakie pyszności :)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne!
OdpowiedzUsuńSmakowitości!
OdpowiedzUsuń