Kruche babeczki z gotową masą kajmakową. Szybkie. Proste. Nic dodać, nic ująć.
Składniki:
Ciasto kruche:
250 g mąki pszennej
120 g masła
łyżka cukru pudru
jajko
szczypta soli
łyżka śmietany (opcjonalnie)
Oraz:
Gotowa masa kajmakowa lub krówkowa
orzechy włoskie
polewa czekoladowa lub roztopiona czekolada w kąpieli wodnej
Źródło: kwestiasmaku.com
Składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Kiedy ciasto jest wyrobione zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę.
Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3-4 mm.
Wykrawamy okręgi (za pomocą szklanki lub wierzchu foremek do babeczek).
Wykładamy nimi foremki. Spód każdej babeczki nakłuwamy widelcem (aby ciasto miało ujście powietrza i nie napuszało się niepotrzebnie).
Pieczemy w piekarniku przez ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika i usunięciu foremek nakładamy masę kajmakową, na wierzchu umieszczamy orzech włoski i polewamy płynną czekoladą.
Obłędne!!!
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo smacznie ;D
OdpowiedzUsuńjak tak na nie patrzę to bym je z chrupała :)
OdpowiedzUsuńostatnio kupiłam takie w cukierni i... pożałowałam. Słodkie to i nic więcej... Domowe najlepsze
OdpowiedzUsuńmoje ulubione, uwielbiam kajmak:) pyszności:)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna klasyka, uwielbiam kajmak ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńNa ile babeczek jest ten przepis?
OdpowiedzUsuńNa ile babeczek jest ten przepis?
OdpowiedzUsuń