poniedziałek, 23 lipca 2012

Pikantny makaron z brokułami

Niby to brokuły, niby takie delikatne... 
Nic bardziej mylnego- przemyciłam do tego makaronu papryczkę chilli. Uwielbiam nie tylko pikanterię smaku jakiej dodaje chilli, ale też ten kolorystyczny akcent jaki można uzyskać dorzucając do makaronu tą gorrrrącą papryczkę :)

Składniki:
Makaron 
Brokuły (ok.300g)
cebula dymka
2 ząbki czosnku
jedna większa lub dwie mniejsze papryczki chilli
tarty parmezan



Różyczki brokuła krótko gotuję w osolonej wodzie (ok.4 min). Następnie, po jego wyjęciu w tej samej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy gotuję makaron. 
W międzyczasie na patelni należy zasmażyć (na oliwie) drobno posiekany czosnek wraz z cebulą- gdy ta się zeszkli można dodać chilli posiekane w drobne paseczki.

Ugotowany makaron połączyć z brokułami oraz cebulą, czosnkiem i chilli. Następnie posypujemy drobno startym parmezanem.



7 komentarzy:

  1. Wspaniale wygląda: lekko i letnio :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis dodaję do ulubionych i mam nadzieję, że kiedyś będę miała okazję go wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też bardzo lubię przemycać chilli do różnych potraw, zarówno ze względu na smak, jak i wygląd :)

    OdpowiedzUsuń
  4. M. się ucieszy jak mu kolejną ostrą potrawę zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawa receptura i fajnie zdjęcia , wydaje się, że cieżko zrobic takie zdjęcie makaronu, żeby wyglądał atrakcyjnie a Tobie się w pełni to udało



    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń