piątek, 8 lutego 2013

Biszkoptowe omlety z bitą śmietaną


Składniki:
2 jajka
1/3 szklanki cukru
2 łyżki kakao
łyżka oleju
6 łyżek mąki pszennej

Bita śmietana
biała lub gorzka czekolada do polania



Jajka należy ubić z cukrem na puszystą pianę. Dodać olej. Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz kakao. Mieszamy łyżką aż masa będzie jednolita.
Układamy okrągłe placuszki na blasze (u mnie o średnicy ok. 8-10 cm) i wkładamy do piekarnika na około 8-10 minut do 210 stopni.
Pieczemy krótko, aby biszkopciki nie były zbyt suche- wtedy nie uda nam się ich zgiąć.
Po wyjęciu i lekkim przestudzeniu jeszcze ciepłe zginamy na pół. Można pomóc sobie trzonkiem drewnianej łyżki wokół której wykonujemy takie zagięcie. 
Kiedy wystygną nadziewamy bitą śmietaną i polewamy polewą z czekolady.


 

 

11 komentarzy:

  1. Wyglądają na prawde smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wygląda aż ślinka cieknie, rewelacyjny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak z prawdziwej cukierni...piękne Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Proste danie podane w piękny sposób staje się czymś zupełnie innym niż zwyczajny omlet:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny klasyk :) Pozdrawiam! gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. a ile wychodzi z takiej porcji ?

    OdpowiedzUsuń
  7. W piekarniku z termo obiegiem 10-15min. Na 190 stopni , to u mnie za dużo, wyszły ciemne i łamały się przy zgięciu. Oczywiście zostały zjedzone. Mniam pycha.

    OdpowiedzUsuń