czwartek, 21 marca 2013

Pączki wiedeńskie...

...hiszpańskie, wianuszki lub po prostu gniazdka. Ta ostatnia nazwa chyba najbardziej do mnie przemawia. Ignoruję to, co się dzieje za oknem i próbuję jakoś osłodzić ten krajobraz... Gniazdka dobrze się kojarzą. Jak ptasie gniazdo... A jak gniazdka to może jaskółki? A jak jaskółki to już pewna wiosna!



Składniki:
szklanka wody
200 g mąki pszennej
100 g masła
szczypta soli
4 jajka

na lukier:
cukier puder (3/4 szklanki)
sok z cytryny
woda



W większym rondlu zagotowujemy wodę z masłem. Kiedy zacznie wrzeć dodajemy sól oraz przesianą mąkę. Energicznie mieszamy i ściągamy z ognia nadal mieszając, aż masa będzie gładka, sprężysta i będzie łatwo odstawać od ścian naczynia. 
Kiedy masa trochę przestygnie dodajemy jajka i miksujemy ciasto.

W międzyczasie przygotowujemy kwadraty z pergaminu lub papieru do pieczenia i na każdy taki kawałek wyciskamy przy pomocy szprycy cukierniczej okręgi z ciasta. Można wyciskać pojedyncze lub podwójne (jeden na drugim)- wtedy gniazdka będą większe.

Gniazdka smażymy w głębokim i rozgrzanym oleju przez ok. 3-4 minuty na każdą stronę (do momentu aż się przyrumienią).
Usmażone gniazdka suszymy na ręczniku papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 
Po wystygnięciu udekorować lukrem lub polewą czekoladową.

Lukier:
ok. 3/4 szklanki cukru pudru łączymy z dwoma łyżkami gorącej wody i sokiem z cytryny (łyżka). Ucieramy łyżeczką, aż powstanie gęsty i aksamitny lukier. Jeśli jest zbyt rzadki dodajemy więcej cukru pudru, a jeśli zbyt gesty - odrobinę wody.


10 komentarzy:

  1. smacznie wyglądają, takich pączków jeszcze nie robiłam, na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pieknie wyszly,musze zrobic,podobnie jak Justyna,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie to ladne! Jak churros zwiniete w klebek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm uwielbiam! Ale jeszcze nigdy sama nie robiłam :<

    OdpowiedzUsuń
  5. kawę mamy, brakuje nam tylko pączka! ;-) Dziękujemy za zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ubóstwiam je <3 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń