Składniki:
Opakowanie ciasta francuskiego
1 cebula
kilka plastrów szynki parmeńskiej lub cienkich plasterków boczku
szklanka mrożonego groszku
150 ml gęstej śmietany
150 g sera mozzarella (wiórki lub pokrojona kulka)
100 g pokruszonego sera feta
łyżka mąki
2 jajka
szczypiorek
sól
pieprz
Cebulkę podsmażamy na patelni z łyżką oliwy. Szynkę kroimy w cienkie plasterki. Jeśli używamy boczku, należy go pokroić w cienkie paseczki i podsmażyć razem z cebulą.
W naczyniu roztrzepujemy jajka, dodajemy sery, mąkę, cebulę i śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Wyjmujemy ciasto francuskie z lodówki i rozkładamy na blasze. Rogi i brzei ciasta należy zagiąć tak, aby po wylaniu, masa serowo-śmietanowa nie wydostała się poza ciasto. Na wierzchu masy rozrzucamy groszek i dodajemy paseczki szynki lub boczku.
Tak przygotowaną tartę umieszczamy w piekarniku na około 20 minut aż masa się całkowicie zetnie i przyrumieni z zewnątrz.
pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńWarto miec pod reka kawalek ciasta francuskiego - mozna z niego wyczarowac prawdziwe cuda!
OdpowiedzUsuń