niedziela, 19 maja 2013

Ciasto czekoladowe z konfiturą wiśniową

 

Składniki:

120 g masła
100 g gorzkiej czekolady
100 g cukru
150 g mąki
200 g wydrylowanych wiśni (konfitura, z syropu, z zalewy, z kompotu, świeże lub mrożone)
2 jajka
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia 

Polewa czekoladowa (roztopiona tabliczka czekolady z łyżką masła) 



 W rondelku roztapiamy masło z czekoladą. Kiedy już te dwa składniki się połączą i dokładnie rozpuszczą odstawiamy je do lekkiego wystudzenia. Następnie dodajemy cukier, roztrzepane jajko oraz wiśnie (konfiturę) i mieszamy. 
Kolejnym etapem jest dodanie przesianej mąki z proszkiem do pieczenia. Wszystko mieszamy za pomocą mieszadełka (nie używamy miksera).
Wlewamy ciasto do małej formy na keks i pieczemy przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Gotowe ciasto polewamy polewą czekoladową (z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady z dodatkiem łyżki masła lub oleju).

10 komentarzy:

  1. pysznie wygląda, uwielbiam czekoladę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekolada i wisnie to klasyczne polaczenie, ktore nigdy nie zawodzi. Ciacho wyglada smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam połączenie czekolady z wiśniami. Po prostu klasyka jak napisała Maggie :)

    Miłego dnia,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  4. To ciasto wygląda idealnie, aż ciężko mi się oprzeć żeby zaraz nie zrobić takiego samego ... ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. to musiało być pyszne:) wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. o rany, ale cudownie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, idealne na taką paskudną pogodę, jaka mnie straszy zza okna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Połączenie czekolady i wiśni to dla mnie połączenie idealne. Sama często wykorzystuję je w swojej kuchni. Ostatnio polubiłam jednak eksperymenty i skorzystałam z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/
    i muszę przyznać, że było warto. Muffinki okazały się banalnie proste i przepyszne.

    OdpowiedzUsuń