Słodko i słono. Delikatnie i pikantnie. Z domowej piekarni. Z maminej spiżarni. Apetycznie i do syta.
wtorek, 24 stycznia 2012
Domowa pizza na zielono
To wyjątkowo proste danie na obiad lub kolację. Jako dodatki stosuję zwykle to, co akurat miewam w lodówce. Poniżej przepis na ciasto oraz sos wraz z dodatkami według mojego uznania.
Ciasto wyrabiam w automacie do chleba. Jeżeli go nie macie, można zagnieść składniki w misce ( a najlepiej poprosić partnera o wyrobienie ciatsa- gotowa pizza mu te trudy wynagrodzi :)
Z podanych składników nakarmimy conajmniej dwóch głodomorów :) Wyjdą dwie pizze ok. 20-25 cm średnicy każda.
Ciasto:
Składniki w automacie umieszczam w podanej kolejności
300 ml ciepłej wody
500 g mąki pszennej
łyżeczka soli
łyżka cukru
łyżka oliwy
łyżeczka suchych drożdży
Składniki należy zagnieść w misce lub automacie korzystając z programu dough. Po wyrobieniu podzielić na pół, rozgnieść lub rozwałkować w kształcie koła lub kwadratu, a następnie posmarować sosem.
Sos do pizzy:
Puszka pomidorów bez skórki
ząbek czosnku
suszone oregano
bazylia (może być suszona)
sól
pieprz
Wymieszać składniki za pomocą blendera, doprawić solą i pieprzem do smaku. Rozsmarować sos na cieście.
Dodatki do pizzy:
pieczarki
papryka
szynka
plasterki pomidorów
plastry sera mozzarella
ser żółty tarty
roszponka do dekoracji
Pokrojone w plasterki składniki układamy na cieście. Wierzch posypujemy startym serem. Pizza powinna wygrzewać się w piekarniku przez okres ok. 20 minut w temperaturze 220 stopni. Po wyjęciu można udekorować zieloną roszponką- ucieszy nie tylko żołądek, ale i oczy :)
Bon apetit!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz