środa, 25 stycznia 2012

Bułeczki na jogurcie


Do gotowych ciepłych bułeczek najlepsze jest masełko. Lub konfitura. Nigdy nie mogę się powstrzymać przed spróbowaniem jeszcze gorącej, prosto z piekarnika... Masło roztapia się błyskawicznie i kapie :) Tego nie polecam. Zachęcam do powstrzymania się nim bułeczki się schłodzą.



Jestem maszynowcem, czyli bułeczki wyrabiam w maszynie do chleba, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby wyrobić ciaso w misce.

Składniki na około 15 bułeczek:
120 ml ciepłego mleka
500 g mąki
Jogurt owocowy lub naturalny - ok. 150 ml
60 g roztopionego masła
4 łyżki cukry Łyżeczka soli
7 g suchych drożdży
1 jajko

Składniki zagnieść w misce lub umieścić w automacie do chleba i wybrać program zagniatania ciasta. Po wyrobieniu i wyrośnięciu masy ( ok. godziny) należy formować z ciasta okrągłe bułeczki i układać je na blaszce. Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni. Przed umieszczeniem w piekarniku polecam posmarować bułki rozmąconym jajkiem a następnie posypać makiem. Wyjmujemy z piekarnika po ok. 20 minutach i... Zajadamy!

1 komentarz:

  1. Właśnie sie zajadam jeszcze cieplutka. Ja uzylam 400g pelnoziarnistej mąki i 100g normalnej, a zamiast jogurtu 1,5 Actimela. Pyszne!

    OdpowiedzUsuń