poniedziałek, 6 lutego 2012

Muffinki z jabłkami

Proste, szybkie i zawsze wychodzą. Zamiast jabłek i cynamonu można dodać cokolwiek: kawałki czekolady, banana itp.
Dziś podaję przepis na jabłkowe babeczki z odrobiną cynamonu oraz płatkami migdałowymi.
Potrzebne będą:
2 szklanki mąki
2 jajka
pół kostki roztopionego masła
4 łyżki cukru
3/4 szklanki mleka
płaska łyżeczka sody
ok. dwa małe jabłka pokrojone w kostkę
ok. 100 gramów płatków migdałowych
2 łyżeczki cynamonu





Podstawowa zasada przygotowywania muffinek to oddzielne łączenie składników suchych oraz mokrych. Czyli do jednej miski wsypujemy mąkę, cukier, jabłka, cynamon oraz płatki, a w drugim naczyniu łączymy mleko, masło oraz jajka. Następnie mokre składniki wlewamy do miski z mąką i mieszamy wszystko łyżką. Nie trzeba mieszać ani wygniatać ciasta na jednolitą masę. Masa powinna być "niedbale" wymieszana. Piekarnik nagrzewamy do ok. 200 stopni i umieszczamy tam muffinki w foremkach (ciasta nakładamy do ok. 3/4 wysokości foremki). Po ok. 20 minutach wyjmujemy gotowe babeczki.

1 komentarz:

  1. Pycha :) Skorzystałam z Twojego przepisu, ale dodałam troszkę wiórków kokosowych, bo jestem ich fanatyczką ;) Muffinki są pyszne!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń