niedziela, 12 lutego 2012

Bułeczki pszenne


Proste bułeczki pszenne, doskonałe na śniadanie.
Do pzygotowania potrzebujemy:

300 ml ciepłej wody
500 gr mąki
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka miodu
łyżeczka soli
łyżka cukru
7g suchych drożdży

do posmarowania:
3 łyżki mleka
mak


Posługuję się maszyną do chleba, więc wszystkie składniki mieszam w maszynie korzystając z programu "dough". Po wyrobieniu ciasta formuję okrągłe bułeczki i układam na blasze. Zostawiam do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Następnie pędzelkiem umoczonym w mleku smaruję wierzch bułek i posypuję makiem. Bułeczki, które przygotowałam "ciachnęłam" nożem na pół i upiekły się z pęknięciem :)
Po ok. 20-25 minutach wyjmujemy z piekarnika. Radzę mieć masełko w pogotwiu!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz