Słodko i słono. Delikatnie i pikantnie. Z domowej piekarni. Z maminej spiżarni. Apetycznie i do syta.
środa, 15 lutego 2012
Zupa- krem z soczewicy i pomidorów
Bardzo pożywna zupa, którą nakarmimy również głodomora! Soczewica w połączeniu z pomidorami nabiera jeszcze lepszego smaku. Przygotowanie jest proste, a oto, co potrzebujemy:
200 gr soczewicy czerwonej, opłukanej
puszka pomidorów
dwie średnie cebule
ok. 500 ml bulionu warzywnego
suszone oregano
sól
pieprz
Cebule pokroić i zeszklić na patelni. Bulion zagotować w garnku i dodać soczewicę, cebulę oraz pomidory. Gotować, aż soczewica zrobi się miękka- zabiera to ok. 20-25 minut. Kiedy już jest gotowa, miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku. Krem można udekorować natką pietruszki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pyszna ta zupa. Ja dodałam do gotowej groszek ptysiowy. Mniam... mniam...
OdpowiedzUsuńU nas pogoda listopadowa, wiec skusilam sie na ta zupke, poniewaz , moze wstyd sie przyznac, ale nigdy wczesniej jej nie jadlam. Wyszla bardzo gesta i jak dla mnie super!
OdpowiedzUsuńZupa wyszła bardzo gęsta ale wyśmienita. Mój mąż, który za zupami nie przepada był zachwycony. Zagości ona w naszym menu na stałe.
OdpowiedzUsuń