środa, 15 lutego 2012

Zupa- krem z soczewicy i pomidorów



Bardzo pożywna zupa, którą nakarmimy również głodomora! Soczewica w połączeniu z pomidorami nabiera jeszcze lepszego smaku. Przygotowanie jest proste, a oto, co potrzebujemy:

200 gr soczewicy czerwonej, opłukanej
puszka pomidorów
dwie średnie cebule
ok. 500 ml bulionu warzywnego
suszone oregano
sól
pieprz

Cebule pokroić i zeszklić na patelni. Bulion zagotować w garnku i dodać soczewicę, cebulę oraz pomidory. Gotować, aż soczewica zrobi się miękka- zabiera to ok. 20-25 minut. Kiedy już jest gotowa, miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku. Krem można udekorować natką pietruszki.

3 komentarze:

  1. Pyszna ta zupa. Ja dodałam do gotowej groszek ptysiowy. Mniam... mniam...

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas pogoda listopadowa, wiec skusilam sie na ta zupke, poniewaz , moze wstyd sie przyznac, ale nigdy wczesniej jej nie jadlam. Wyszla bardzo gesta i jak dla mnie super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupa wyszła bardzo gęsta ale wyśmienita. Mój mąż, który za zupami nie przepada był zachwycony. Zagości ona w naszym menu na stałe.

    OdpowiedzUsuń