poniedziałek, 20 lutego 2012

Bułeczki pszenne 2



Oto idealne bułki na śniadanie. Puszyste, proste i smaczne. Można je wykonać z mąki pszennej lub wieloziarnistej, bądź też pomieszać te dwa rodzaje (ja często tak właśnie robię).

Podaję przepis na wykonanie w maszynie do chleba, ale oczywiście można te bułeczki przygotować łącząc i wyrabiając składniki w misce przy pomocy miksera (sprawdzone! działa!) lub siły własnych rąk lub swojej silniejszej połowy :)
Do wykonania potrzebujemy:

300 ml ciepłej wody
500 gr mąki
 łyżka miodu
dwie łyżki oliwy z oliwek
łyżka cukru
łyżeczka soli
czubata łyżka miękkiego masła
opakowanie suchych drożdży (7 gr)

Składniki umieszczam w maszynie i wyrabiam za pomocą programu "dough". Po zakończeniu programu formuję okrągłe bułeczki, układam na blaszce i zostawiam na około 30 minut do dalszego wyrośnięcia. Następnie przy pomocy noża robię "przedziałek" i po ok. 25 minutach wyjmuję gotowe bułeczki z piekarnika!

2 komentarze:

  1. W jakiej temp pieczesz te cuda? Moje ciasto na nie już rośnie. Postanowiłam spróbować wszystkich Twoich przepisów na bułeczki :)) do tej pory wszystkie były pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wymieszalam make. Bułeczki rozpuszczaja sie w ustach. Są miękkie, troszkę maslane, nawet Sissi prosi o wiecej !! Pyszne!

    OdpowiedzUsuń