wtorek, 21 lutego 2012

Racuchy z sosem miodowo-cynamonowym


Te placuszki wykonuję zawsze, gdy nie mam pomysłu na obiad. One wychodzą zawsze, jest to wersja bez drożdży, zatem są też szybkie. Sos zazwyczaj wykonuję taki, jakie składniki mam pod ręką. Czasem są to smażone banany, czasem jabłka, a w najprostszej wersji (wcale nie mniej smacznej!) posypuję cukrem pudrem lub dodaję odrobinę śmietanki.

Składniki:
ok. 2 szklanki mąki
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki maślanki lub kefiru
łyżeczka sody
cztery łyżki cukru
jedno dużej lub dwa małe jajka
cukier waniliowy
pół łyżeczki soli

Na polewę:
dwa jabłka pokrojone w kostkę
łyżka masła
dwie łyżki miodu
łyżeczka cynamonu
łyżka cukru
pół cytryny
gęsta śmietana




Składniki mieszamy ze sobą. Po połączeniu smażymy tak jak placki ziemniaczane.
Sos przygotowujemy na patelni: Na masło wrzucamy pokrojone w kostkę jabłka, dodajemy miód, cynamon, cukier oraz ok. łyżkę wyciśniętego soku z cytryny. Mieszamy, po ok. dwóch minutach sos jest gotowy. Polewamy racuszki. Dodatkowo na każdy z nich można położyć łyżkę gęstej śmietany.


2 komentarze:

  1. piękne.... ta polewa pobudziła mój apetyt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Racuchy z takim sosem muszą być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń