poniedziałek, 20 lutego 2012

Drożdżówki z kruszonką i dżemem malinowym

Te bułeczki wyszły idealnie. Są puszyste, miękkie i pachnące. Dumnie wyrosły. Do nadzienia użyłam dżemu malinowego, ale można użyć jakiegokolwiek innego, a w sezonie owocowym idealne będą jagody, truskawki, świeże maliny i inne.







Do przygotowania potrzebujemy:

300 ml ciepłego mleka
500 gr mąki
1/4 stopionej kostki masła
4 łyżki cukru
2 jajka
łyżeczka soli
dwie łyżki miodu
ok. 12 gr suchych drożdży
 1/4 słoiczka dżemu

Na kruszonkę:
ok. pół szklanki mąki
1/4 kostki miękkiego masła
cukier waniliowy
3 łyżki cukru (najlepszy brązowy)

Tak jak w pozostałych przepisach, tak i w tym korzystam z maszyny do chleba, aby wyrobić ciasto. Można też wyrobić składniki mikserem. Po zakończeniu programu i wyrośnięciu, formuję okrągłe bułeczki i układam na blasze. W środku wyciskam dziurkę (jak na zdjęciu) np. przy pomocy spodu kieliszka. W tę dziurkę nakładam łyżeczkę dżemu (który w trakcie pieczenia smakowicie się po bułeczkach rozleje).
Następnie smaruję bułeczki mlekiem i posypuję kruszonką (składniki na kruszonkę zagnieść w palcach).
Odstawiamy na ok. 20 minut. Następnie wkłądamy do piekarnika o temperaturze 220 stopni. Bułeczki są pysznie gotowe po 20-25 minutach.

3 komentarze:

  1. Piękne bułeczki, ślicznie sfotografowane! :) Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycznie wyglądają! Same smakołyki tu u ciebie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszły gigantyczne! Zrobiłam z powidlami ze sliwek i twarogiem, a kruszonke z platkow owsianych .

    OdpowiedzUsuń