wtorek, 21 lutego 2012

Pączki

Jako, że "sezon pączkowy" w pełni, podaję i ja przepis na pączki mojej mamy.


Składniki:
ok. 3 szklanki mąki (500 gr)
5 łyżek cukru
4 żółtka
pół kostki miękkiego masła
250 ml ciepłego mleka
ok. 7-9 gr suchych drożdży
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
powidła do wypełnienia środka

Ja się z pączkami nie pieszczę i wyrabiam w automacie do chleba... Wszystkie składniki łączą się w maszynie i ciasto pięknie się wyrabia i wyrasta. Gdy masa dotyka szybki, wyjmuję, formuję pączki (rozwałkowujemy ciasto, wycinany kółka szklanką, na środek kładziemy łyżeczkę dżemu i "zamykamy pączka"). Odstawiamy na ok. 20 minut do podrośnięcia.

Rozgrzewamy tłuszcz. Wrzucony pączek musi szybko wypłynąć na wierzch- wtedy wiemy, że tłuszcz jest wystarczająco gorący. Zmniejszamy ogień, aby nie spalić pączków i wrzucamy jeden po drugim. Każdą stronę smażymy na złoty kolor. Wyjęte pączki osuszamy na ręczniku papierowym. Po wystygnięciu możemy posypać cukrem-pudrem.



5 komentarzy:

  1. puszyste i okrąglutkie - idealne

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobilam ! cudownie miekkie i puszyste, rozpuszczaly sie w ustach! Polecam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja właśnie będę robiła te pięknie wyglądające paczki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam a na jakim tłuszczu smażymy te pączki ?

    OdpowiedzUsuń