Składniki:
500 gr sera białego
500 gr mąki pszennej
pół szklanki cukru
cukier waniliowy
czubata łyżeczka sody
3 jajka
pół łyżeczki soli
4 łyżki kwaśniej śmietany lub maślanki
Cukier puder do posypania lub polewa czekoladowa, posypki kolorowe
Ser powinien być zmielony. Jajka powinniśmy osobno utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym. Kiedy są już gotowe dodajemy do mąki i pozostałych składników.Ciasto zagniatamy, aż będzie gładkie. Następnie rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wykrawamy koła. Na środku każdego z nich robimy mniejszą dziurkę (ja to robię przy pomocy naparstka). Te małe kuleczki ze środka również smażę- wychodzą z tego takie mini pączusie. Oponki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, a po wyjęciu osuszamy je na ręczniku papierowym. Ja swoje oponki oblałam polewą czekoladową oraz kolorową posypką. Smakują wyśmienicie również z cukrem pudrem.
wspaniale puszyste
OdpowiedzUsuń