wtorek, 21 lutego 2012

Serowe oponki

Ciąg dalszy sezonu pączkowego. Tym razem oponki serowe. Wyglądają jak amerykańskie doughnuts, ale te drugie nie mają sera. Do naszych oponek dodajemy tyle samo sera białego, ile mąki.

Składniki:
500 gr sera białego
500 gr mąki pszennej
pół szklanki cukru
cukier waniliowy
czubata łyżeczka sody
3 jajka
pół łyżeczki soli
4 łyżki kwaśniej śmietany lub maślanki

Cukier puder do posypania lub polewa czekoladowa, posypki kolorowe

Ser powinien być zmielony. Jajka powinniśmy osobno utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym. Kiedy są już gotowe dodajemy do mąki i pozostałych składników.Ciasto zagniatamy, aż będzie gładkie. Następnie rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wykrawamy koła. Na środku każdego z nich robimy mniejszą dziurkę (ja to robię przy pomocy naparstka). Te małe kuleczki ze środka również smażę- wychodzą z tego takie mini pączusie. Oponki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, a po wyjęciu osuszamy je na ręczniku papierowym. Ja swoje oponki oblałam polewą czekoladową oraz kolorową posypką. Smakują wyśmienicie również z cukrem pudrem.





1 komentarz: