środa, 15 lutego 2012

Pełnoziarniste bułki paluchy

Świetne bułki, z pełnoziarnistą mąką, z ziarnami, naturalnie ciemne, bez ściemniania przy pomocy kakao w piekarniach przemysłowych. Polecam: są pyszne, miękkie, a do wypieku można dodać ziarna wedle uznania. W mojej wersji użyłam słonecznika i dyni.
Jako maszynowiec wszystkie składniki połączyłam ze sobą w automacie do chleba, następnie, po wyrobieniu upiekłam w piekarniku.

Oto, jak przygotowuje się paluchy:

Potrzebujemy:
300 ml ciepłej wody
500 gr mąki pełnoziarnistej
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka soli
łyżka cukru
łyżka miodu
opakowanie suchych drożdży (7-9 gr)
ziarna słonecznika
ziarna dyni

Po połączeniu i wyrobieniu ciasta w automacie formuję bułki o podłużnym kształcie i układam na blaszce do pieczenia. Najlepiej jest odstawić bułeczki po uformowaniu na kolejne 30 minut do ponownego podrośnięcia. Po tym czasie smaruję wierzch mlekiem i posypuję sezamem lub makiem. Można też ponacinać bułeczki wzdłuż lub w poprzek. Wkładamy do piekarnika na ok. 20-30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz