Przygotowuję dwie wersje tego dania. Jedna wegeteriańska oraz z boczkiem dla mojej mięsożernej połówki. Makaron jakiego używam to rigatoni czyli grube rurki, ale może być też penne lub inny. Makarony są dobre zawsze i wszędzie, a do tego proste.
Makaron rurki (rigatoni lub penne)
20 dag pieczarek
1 duża cebula
ok. 10 pomidorków koktajlowych
świeża bazylia
świeża natka pietruszki
150 ml śmietanki 12 lub 18%
pół szklanki mleka
100 gr tartego żółtego sera lub tartej mozzarelli
100 gr sera pleśniowego (np. lazur)
dla mięsożerców: ok. 10 plasterków boczku
sól
pieprz
Makaron gotujemy al dente. Na patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę (jeśli robimy wersję non-vegetarian, dodajemy pokrojony w paski boczek), następnie wrzucamy pokrojone w plastry pieczarki oraz połówki pomidorów. Chwilę podsmażamy, aż pieczarki lekko zmiękną- po czym zdejmujemy z ognia.
Przygotowanie sosu:
W rondelku rozpuszczamy sery wraz ze śmietanką i mlekiem, po połączeniu się składników wlewamy sos do warzyw i mieszamy z makaronem. Dodajemy grubo siekaną natkę pietruszki oraz bazylię. Sól i pieprz do smaku.
Wygląda przepysznie! Kocham takie makarony1
OdpowiedzUsuńcudnie wyglada :) a smakuje pewnie jeszcze lepiej.
OdpowiedzUsuńCudne przepisy, ale polecam jeszcze dodać przepis na risotto z zielonymi szparagami Risotto agli asparagi w koszyczku z sera parigiano, smakuje wyśmienicie http://mangiandotutto.blogspot.de/2011/07/risotto-agli-asparagi-mantecato-al.html, http://www.petitchef.it/ricette/risotto-agli-asparagi-in-cestino-di-parmigiano-fid-362027. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuń