Ta tarta jest pyszna. Pierwszy raz przygotowywałam tartę na cieście francuskim, które z powodzeniem zastępuje kruche- i co ważne: jest szybsze w przygotowaniu (mówię oczywiście o kupionym w sklepie gotowym kawałku :). Jestem wegetarianką, więc przygotowałam tartę w połowie wegetariańską z pomidorkami koktajlowymi a w połowie z szynką parmeńską dla mojej mięsożernej połówki.
Oto, co potrzebujemy do wykonania tarty:
Kawałek gotowego ciasta francuskiego
100 ml śmietany 18%
ser mozzarella (w kawałkach, tarty)
100 gr sera zółtego tartego- można też zastąpić parmezanem lub fetą
100 gr sera ricotta (lub twarogu)
dwa jajka
ok. 10 pomidorków koktajlowych
4-5 plastrów szynki parmeńskiej
sól
pieprz
suszone oregano
świeża bazylia do dekoracji
Najpierw przygotowujemy ciasto. Przed pieczeniem tarty, należy "podpiec" samo ciasto. Przed włożeniem do piekarnika brzegi ciasta należy postawić, aby środek tarty nie wypłynął. Wkładamy samo ciasto do piekarnika na ok. 10 minut. Ciasto francuskie ma to do siebie, że bardzo się podnosi, dlatego by środek pozostał płaski można co jakiś czas otworzyć piekarnik i "uklepać" widelcem lub położyć coś ciężkiego: ja pomogłam sobie naczyniem żaroodpornym. Po 10 min wyjmujemy ciasto.
Przygotowujemy "wkład" tarty: mieszamy wszytstkie sery, śmietankę, jaja oraz dodajemy sól, pieprz i suszone oregano. Miksujemy składniki blenderem. Taką masę wylewamy na ciasto francuskie. Połowę tarty możemy udekorować połówkami pomidorków koktajlowych a drugą połowę szynką. Pieczemy przez ok. 25 minut. Po upieczeniu hojnie przyozdabiamy świeżą bazylią.
Pychotka...tarty mogłabym jeść prawie codzinnie!
OdpowiedzUsuńJa je dopiero co odkryłam i od teraz będą mocną pozycją w moim menu :)
OdpowiedzUsuń