Po raz pierwszy spróbowałam kremu z dyni w tej odsłonie i już nie mogę się doczekać następnego. Z curry smakuje świetnie, rozgrzewająco... Szkoda, że dyni u nas dostatek tylko w okolicach listopada... Gwarantuję, zupa będzie jesienno- zimowym hitem!
Jeśli już dostaniecie dynię, to do roboty:
ok. 500 gr surowej dyni
2 ziemniaki
dwie małe cebule
ząbek czosnku
ok. 500 ml warzywnego bulionu
sól
pieprz
curry
śmietana
Cebulę i czosnek należy zeszklić na patelni lub dużym rondlu (w tym właśnie naczyniu będziemy przygotowywać zupę), następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, dynię i zalać bulionem. Gotować do momentu, aż ziemniaki staną się miękkie (ok. 20 minut). Po upływie tego czasu całość zmiksować blenderem, dodać ok. łyżeczkę curry, sól i pieprz. Podawać ze śmietanką lub uprażonymi na patelni pestkami dyni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz