wtorek, 24 stycznia 2012

Przebojowe bułeczki jabłkowo- cynamonowe


Przebojowe, ponieważ są przepyszne... Podczas przygotowań słodko pachnie w całym domu, ale niestety mają jedną wadę: szybko znikają...
Składniki, które podaję wystarczą na zrobienie około 15 bułeczek.
Tak jak na pozostałe wypieki, tak i w przypadku tych bułeczek ciasto przygotowuję w maszynie do chleba, jednak gdy jej brak- oczywiście wystarczy zagnieść wszystkie składniki w misce i pozostawić na ok. godzinę do wyrośnięcia.

Ciasto:
600 g mąki
ok. 80 g cukru
400 ml letniego mleka
2 jajka
100 g roztopionego (i schłodzonego) masła
opakowanie suchych drożdży (7-9 g)
pół łyżeczki soli

Składniki zagnieść w misce lub umieścić w maszynie korzystając z programu dough/ciasto . Pozostawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Kiedy ciasto wyrośnie wyciągamy z maszyny i podsypując mąką aby się nie kleiło rozwałkowujemy (lub rozgniatamy ręką) na kształt prostokąta (gdzie dłuższy bok wynosi około 25 cm). Na tak rozwałkowane ciasto nakładamy farsz z jabłek i cynamonu.

Farsz:
1 duże jabłko lub dwa małe
dwie łyżki roztopionego masła
ok. dwie łyżeczki cynamonu
pół szklanki cukru

Jabłka kroimy w drobną kostkę, dodajemy cynamon, cukier oraz mieszamy z roztopionym masłem. Taką masę wykładamy na ciasto, po czy wzdłuż dłuższego boku zawijamy tak, aby powstała rolada. Następnie wystarczy pociąć taką roladę na plastry (ok. 2-3 cm) i porozkładać je na blasze. Nawet jeśli plastry roladek będą nierówne lub wręcz będą się rozpadać- to nie ma znaczenia, gdyż bułeczki i tak będą pyszne, a taki artystyczny nieład też ma swój urok, prawda?
Bułeczki pieką się ok. 20 minut w piekarniku. Przed rozpoczęcia pieczenia można posmarować mlekiem/roztrzepanym jajkiem/roztopionym masłem- co kto ma pod ręką :)

Smakowitości!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz