środa, 20 czerwca 2012

Babeczki z truskawkami i mascarpone


Wyjątkowe babeczki, które znikają w mgnieniu oka. Truskawki i mascarpone to zawsze idealne połączenie... A do tego bita śmietana... Same babeczki zostały wykonane z ciasta kruchego z dodatkiem kakao. Ale od początku:

Składniki na babeczki:
300 g mąki
200 g masła (może być też pół na pół z margaryną)
50 g cukru
pół łyżeczki soli
jajko
 2 łyżki kakao

Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć na ok. 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm. Przy pomocy foremek wycinamy babeczki i wykładamy nimi foremki. Przed włożeniem do piekarnika nakłuwamy spód babeczek widelcem. Pieczemy ok. 10 minut.

Wypełnienie:
200 ml śmietanki kremówku 30%
200 g sera mascarpone
ok. 2 łyżki cukry pudru
świeże truskawki

Ubijamy śmietanę do momentu, aż będzie sztywna. Dodajemy serek i cukier puder. Miksujemy. Po połączeniu składników wypełniamy masą babeczki . Na wierzchu układamy połówki truskawek. Gotowe babeczki można udekorować listkami świeżej melisy.







6 komentarzy: