niedziela, 17 czerwca 2012

Penne z fasolką i szpinakiem w sosie śmietanowym


Świetne, szybkie pennne ze szpinakiem (najlepiej świeżym!), fasolką i sosem śmietanowo serowym. Przy okazji przyrządzania tego typu sosów oraz dań zazwyczaj improwizuję i tak naprawdę składniki odzwierciedlają to, co akurat mam w lodówce :)

Składniki:

makaron penne
świeży szpinak
łyżka masła
fasolka szparagowa
ząbek czosnku
200 ml śmietany
50 g sera pleśniowego
50 g sera topionego
sól, pieprz

Masło rozgrzewamy na patelni i dodajemy fasolkę oraz czosnek. Kiedy fasolka będzie lekko miękka  dodajemy szpinak. Niemal bezpośrednio po dodaniu szpinaku (jeśli dodajemy świeży, jeśli mrożony trzeba go dłużej podsmażyć) dodajemy śmietanę, pokruszony ser i wszystko mieszamy, aż sos osiągnie kremową konsystencję. 
Dodać makaron... i gotowe.








2 komentarze:

  1. Pysznie wygląda. Muszę sobie zrobić, tylko szkoda, że mój mężu nie lubi szpinaku :(
    Ale trudno, zjem sama :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. O fajna propozycja na szybki obiad. Tylko ser pleśniowy zastąpię parmezanem ;)

    OdpowiedzUsuń