Jeśli powiem, że te bułeczki są miękkie to za mało... One są supermiękkie i puszyste!
Miało być szybkie pieczywo do sałatki- a wyszły puszyste i sprężyste bułeczki od których trudno się oderwać.
Do wyrobienia cisata użyłam automatu do chleba- jednak składniki można wyrobić ręcznie lub za pomocą miksera.
Składniki:
300 ml ciepłej wody
500 g mąki pszennej
łyżka soli
pół łyżeczki cukru
łyżka miodu
opakowanie suchych drożdży (7g)
Po wyrobieniu ciasta (program 1,5h) przekładamy masę na stolnicę (podsypujemy mąką, aby łatwiej się odklejało). Rozciągamy lub delikatnie rozwałkowujemy ciasto na kształt prostokąta. Następnie tniemy nożem na paski. każdy z pasków rolujemy w mące i łączymy z dwoma innymi tak, jakbyśmy zaplatali warkocz. Z podanych składników wyszły mi 4 warkocze o długości około 30 cm. Tak przygotowane bułki odkładamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po upływie tego czasu smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy np. makiem. Pieczemy ok. 15-20 min w temperaturze 200 stopni.
Aale piękne! Muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńJakie idealne :D
OdpowiedzUsuńpięknie się prezentują, jak profesjonalny wypiek!
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie