Moskole to góralskie placki pieczone na blasze, regionalna potrawa kuchni podhalańskiej. Do niedawna placki te były wypiekane na rozgrzanych blachach pieca kuchennego, ale obecnie przygotowuje się je na patelni (bez tłuszczu) i najczęściej można je spotkać w regionalnych restauracjach.
Podstawowymi składnikami placków są ziemniaki, mąka, woda, sól i czasem jajko. Początkowo jednak, gdy przywędrowały na Podhale wraz z rosyjskimi jeńcami podczas I wojny światowej pieczono moskole z mąki owsianej. O takiej wersji placka jest krąży też regionalna przyśpiewka :)
Moskolicku łowsiany na blasce piecony
jesceś nie upiecony, juzześ łobrymbiony!
Składniki:
0,5 kg ugotowanych i ugniecionych ziemniaków
250 g mąki
jajko
kilka łyżek kefiru lub zsiadłego mleka
sól
masło czosnkowe
skwarki
Przygotowałam dwie wersje moskoli: z masłem czosnkowym (najczęściej spotykane obecnie) oraz ze skwarkami z patelni.
Do ugniecionych ziemniaków dodajemy mąkę i pozostałe składniki. Zagniatamy do połączenia składników. Formujemy placki o maksymalnej grubości 0,8-1 cm i smażymy na patelni bez tłuszczu.
Podajemy z masłem czosnkowym lub ze skwarkami.
Uwielbiam moskole i "samiuśkie Taterki " ;) Już nie mogę się doczekać, kiedy znowu tam pojadę :) A póki co tez sobie robię czasem takie placki :)
OdpowiedzUsuń"Do ugniecionych ziemniaków dodajemy mąkę i pozostałe składniki" tzn maslo czosnkowe wraz ze swkarkami rowniez czy to tylko na wierzch?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Masło czosnkowe lub skwarki dodajemy na wierzch, na gotowe już placki. Smacznego! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńja o tym wiedzialam ...ale osoba ktora dopiero co zaczyna sie uczyc gotowania nie "zajarzyla-by" ... ;/
OdpowiedzUsuńpozdrawiam