wtorek, 8 maja 2012

Francuska zupa cebulowa



Kilka dni temu spróbowałam idealnej zupy cebulowej na Krupówkach. Nie minął weekend i danie postanowiłam powtórzyć. Moją zupę przykryłam grzanką z roztopionym serem, ale możliwości jest wiele. grzankę można "utopić" w zupie a wierzch przykryć kawałkiem sera i całość zapiec w piekarniku. Innym sposobem jest przykrycie garnuszka z zupą płaszczykiem z ciasta francuskiego i również podpieczenie na rumiano w piekarniku. Jest jeszcze jedna wariacja na temat zupy cebulowej, którą uwielbiam i która już wkrótce tu zagości: zupa z czerwonej cebuli i czerwonego wina.
Ale póki co, składniki na francuską zupę cebulową:

3-4 cebule
łyżka mąki
łyżka masła
oliwa z oliwek
50 ml białego wina
500 ml bulionu warzywnego lub rosołu
pieprz, sól
łyżeczka cukru
tymianek
kilka grzanek
kilka plastrów żółtego sera lub ok. 70 g tartego

Cebule kroimy w kawałki. W rondlu rozgrzewamy masło z oliwą i podsmażamy cebulę. Dodajemy sól i cukier. Po zeszkleniu posypujemy łyżką mąki. Po chwili zalewamy bulionem, dodajemy białe wino i gotujemy jeszcze kilka minut aż alkohol wyparuje i pozostanie wytrawny posmak wina. Doprawiamy pieprzem i tymiankiem. Zupa jest gotowa. Podajemy w miseczkach, a na wierzchu zupy układamy jedną lub dwie grzanki z roztopionym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz