czwartek, 10 maja 2012

Zapiekanki z ciasta francuskiego






 To kolejna propozycja z serii szybkich i prostych. Doskonała na... powiedzmy, szybką kolację. Gotowe ciasto francuskie zawsze warto mieć w lodówce, bo łatwo i szybko można przygotować coś ciekawego.

Składniki:

Opakowanie ciasta francuskiego
jedna duża cebula
100 g pieczarek
kilka plasterków szynki
100 g tartego sera żółtego
jedno jajko
sól, pieprz

Cebulę pokrojoną w kostkę wraz z pieczarkami i ewentualnie szynką (ja robię część z szynką a część bez) podsmażyć na patelni. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty o bokach ok. 6-8 cm. Bok każdego kwadratu ponacinać ząbkami widelca. Na środku każdego kawałka ciasta układać farsz z cebuli i pieczarek. Rogi ciasta delikatnie ścisnąć, dzięki utworzymy formę miseczki i farsz nie spłynie. Posypać startym żółtym serem, a boki ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Tak przygotowane zapiekanki wkładamy do piekarnika na około 15 minut do temperatury ok. 200 stopni.

3 komentarze:

  1. Jestem za, warto mieć w lodówce ciasto francuskie, niestety aktualnie nie mam, ale dziś to nadrobię:)Super te Twoje zapiekanki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, akurat teraz jestem w potrzebie szybkich i smacznych dań, więc zapisuję do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń