To kolejna propozycja z serii szybkich i prostych. Doskonała na... powiedzmy, szybką kolację. Gotowe ciasto francuskie zawsze warto mieć w lodówce, bo łatwo i szybko można przygotować coś ciekawego.
Składniki:
Opakowanie ciasta francuskiego
jedna duża cebula
100 g pieczarek
kilka plasterków szynki
100 g tartego sera żółtego
jedno jajko
sól, pieprz
Cebulę pokrojoną w kostkę wraz z pieczarkami i ewentualnie szynką (ja robię część z szynką a część bez) podsmażyć na patelni. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty o bokach ok. 6-8 cm. Bok każdego kwadratu ponacinać ząbkami widelca. Na środku każdego kawałka ciasta układać farsz z cebuli i pieczarek. Rogi ciasta delikatnie ścisnąć, dzięki utworzymy formę miseczki i farsz nie spłynie. Posypać startym żółtym serem, a boki ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Tak przygotowane zapiekanki wkładamy do piekarnika na około 15 minut do temperatury ok. 200 stopni.
Pychota!
OdpowiedzUsuńJestem za, warto mieć w lodówce ciasto francuskie, niestety aktualnie nie mam, ale dziś to nadrobię:)Super te Twoje zapiekanki:)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, akurat teraz jestem w potrzebie szybkich i smacznych dań, więc zapisuję do wypróbowania.
OdpowiedzUsuń