czwartek, 17 maja 2012

Trufle mocno czekoladowe


Dużo czekolady+ mało wysiłku= wiele przyjemności... Trufle zrobić nie jest trudno, za to niełatwo im się oprzeć! 
Możemy użyć tak naprawdę tylko dwóch składników. Cała reszta to już wariacje na temat klasycznych trufli czekoladowych. Najlepiej przygotować je wieczorem i schładzać masę w lodówce.
Ale od początku:

Składniki:
180 g czekolady (ok. 60-70% kakao)
100 ml śmietany kremówki (30% tłuszczu)
kakao do obtoczenia
20 ml likieru amaretto (lub innego- opcjonalnie) 



Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w szklanej miseczce umieszczonej nad rondelkiem z gotującą się wodą). W międzyczasie podgrzewamy śmietankę (nie dopuszczając do jej zagotowania) i dolewamy do rozpuszczonej czekolady. Mieszamy do momentu, aż składniki się połączą i utworzą aksamitną, czekoladową masę. Na tym etapie masa truflowa jest już właściwie gotowa. Można dodać do niej odrobinę likieru lub rumu. Masę odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, ale najlepiej, jeśli w lodówce spędzi nawet całą noc i stwardnieje.

Po wyjęciu z lodówki zaczynamy formować trufle. łyżeczką wybieramy odpowiednią ilość (wielkości orzecha włoskiego) i w dłoniach formujemy okrągłe kuleczki. Masa jest twarda, ale kiedy weźmiemy ją do ręki łatwo uformuje się niczym plastelina. Kuleczki możemy obtoczyć w kakao, czekoladowej posypce, kawałkach pistacji lub orzechów...







4 komentarze:

  1. Jeszcze dziś je zrobię, dla męża w prezencie! Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. urocze kulki przynoszące chwile szczęścia

    OdpowiedzUsuń
  3. Ladnie to tak kusic takimi pieknymi trufelkami? :)

    OdpowiedzUsuń