poniedziałek, 7 maja 2012

Kurczak z mozzarellą i pomidorową salsą



Powrót po długim i leniwym weekendzie... Na początek coś szybkiego, nietrudnego, lubianego.  Pierś z kurczaka zapiekana z mozzarellą i pomidorami.

Składniki:
2 filety z piersi kurczaka
125 g mozzarelli
2 pomidory
ząbek czosnku
świeża bazylia i/lub oregano
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Kurczaka dzielimy na drobniejsze kawałki (jeden filet na dwa lub trzy- w zależności od wielkości). Każdy kawałek można delikatnie rozbić. Oprószyć pieprzem. Jeśli zależy nam na szybkim posiłku, tak przygotowanego kurczaka można obsmażyć na patelni. W międzyczasie przygotowujemy salsę z pomidorów. Kroimy pomidory w drobną kostkę. Dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku, bazylię, oregano oraz sól i pieprz. W naczyniu żaroodpornym układamy kawałki kurczaka, po czym nakładamy na każdy kawałek łyżkę salsy oraz plaster mozzarelli. Zapiekamy w piekarniku przez około 15-25 minut (krócej, jeżeli podsmażyliśmy kurczaka wcześniej) w temperaturze ok. 190 stopni.


4 komentarze:

  1. Lubię to połączenie smaków, a te soczyste kolory wprawiają w dobry nastrój :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczny przepis, wykorzystam przy najbliższej okazji, kiedy będzie obiad z kurczakiem w roli głównej.

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajny przepis ;) myslę, że dzisiaj wypróbuję;)
    pzdr!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy to oregano z IKEI ? bo się zastanawiam czy kupić i czy efekty są zadowalające :)

    OdpowiedzUsuń