wtorek, 24 kwietnia 2012

Bułki pszenno - kukurydziane

Dziś na śniadanie bułki pszenne z dodatkiem mąki kukurydzianej. Miłe zaskoczenie. Są miękkie i sprężyste również drugiego dnia po upieczeniu. Mąka kukurydziana dodała też bułeczkom ładnego koloru.
Bułki przygotowane w automacie do chleba.

 

Składniki:
150 ml wody
150 ml mleka
350 g mąki pszennej
150 g mąki kukurydzianej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyczka miodu
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka soli
łyżeczka cukru
opakowanie suchych drożdży (9g)
do posypania bułek: ziarna/ zioła prowansalskie




Składniki umieszczamy w maszynie do chleba. Wybieramy opcję "dough". Po wyrobieniu ciasta i jego wyrośnięciu zaczynamy formować okrągłe bułeczki i układamy na blasze do pieczenia. Uformowane bułeczki odkładamy na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Wierzch bułeczek posmarowałam mlekiem oraz posypałam ziołami prowansalskimi zmieszanymi z płatkami amarantusa. Można je posypać dowolnymi ziarnami (słonecznik, sezam).
Bułeczki powinny się wygrzewać w piekarniku ok. 15-20 minut (do osiągnięcia złotego koloru) w temperaturze ok. 190-200 stopni.





1 komentarz: