poniedziałek, 21 maja 2012

Miękkie bułki pszenno- orkiszowe

Jeśli szukacie naprawdę miękkich bułeczek- oto one! Pszenno- orkiszowe! Właściwie zamiast orkiszowej mąki można użyć też razowej, bądź tylko pszennej- wszystkie te kombinacje wypróbowałam i za każdym razem bułeczki były smaczne i miękkie. Powiem więcej: następnego dnia po upieczeniu nie tracą niemal nic ze swojej świeżości. 



Składniki:
300 ml letniej wody
350 g mąki pszennej
150 g mąki orkiszowej
3 łyżki płatków amarantusa
łyżka miodu
łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
opakowanie suchych drożdży
ziarna słonecznika do posypania




Ciasto na bułki przygotowuję w maszynie do chleba postępując za każdym razem według zasady: najpierw mokre składniki (woda), a następnie pozostałe. Przy pomocy programu "dough" wyrabiamy ciasto. Kiedy jest już wyrośnięte przekładamy na blachę i formujemy okrągłe bułeczki. Ja rozłożyłam ciasto delikatnie je "rozciągając" i pokroiłam nożem na kwadraty/prostokąty. Tak gotowe kawałki ciasta odstawiłam na kolejne 20 minut do wyrośnięcia. 
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200-210 stopni, aż się mocno zarumienią (ok. 20 minut).




2 komentarze:

  1. Skorzystałam z przepisu. Bułeczki są pyszne!!! Przepis ukaże się niebawem u mnie :) Dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń