sobota, 14 lipca 2012

Sakiewki z łososiem i szpinakiem


Składniki:


Opakowanie ciasta francuskiego
150 g łososia
100 g szpinaku 
łyżka masła
ząbek czosnku
30 g sera topionego
50 ml śmietany 
 sól
pieprz
koperek


Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku, szpinak oraz kawałki łososia. Po chwili smażenia dodajemy kawałki serka i śmietanę. Kiedy z serka i śmietany utworzy się kremowa konsystencja, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dodajemy posiekany koperek.

Płat ciasta francuskiego kroimy na kwadraty (standardowo 6 kwadratów). W jednym rogu każdego kwadratu układamy łyżkę szpinakowo-łososiowego farszu. Zamykamy tak, aby powstał trójkąt. Brzegi każdego trójkąta z farszem można dodatkowo ponacinać widelcem. Wierzch kazdej gotowej sakiewki można posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 15 minut.







2 komentarze:

  1. mniam! łosoś i szpinak to idealne połączenie :)
    przy okazji pięknie wygląda!
    O.

    OdpowiedzUsuń
  2. Sakiewki ze szpinakiem jadłam ale jeszcze do tego łosoś... Mniam...Muszę spróbować:) Pozdrowienia z K-pola ;)

    OdpowiedzUsuń