Składniki:
Opakowanie ciasta francuskiego
150 g łososia
100 g szpinaku
łyżka masła
ząbek czosnku
30 g sera topionego
50 ml śmietany
sól
pieprz
koperek
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku, szpinak oraz kawałki łososia. Po chwili smażenia dodajemy kawałki serka i śmietanę. Kiedy z serka i śmietany utworzy się kremowa konsystencja, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dodajemy posiekany koperek.
Płat ciasta francuskiego kroimy na kwadraty (standardowo 6 kwadratów). W jednym rogu każdego kwadratu układamy łyżkę szpinakowo-łososiowego farszu. Zamykamy tak, aby powstał trójkąt. Brzegi każdego trójkąta z farszem można dodatkowo ponacinać widelcem. Wierzch kazdej gotowej sakiewki można posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 15 minut.
mniam! łosoś i szpinak to idealne połączenie :)
OdpowiedzUsuńprzy okazji pięknie wygląda!
O.
Sakiewki ze szpinakiem jadłam ale jeszcze do tego łosoś... Mniam...Muszę spróbować:) Pozdrowienia z K-pola ;)
OdpowiedzUsuń