środa, 27 czerwca 2012

Bułeczki drożdżowe z truskawkami

Festiwal truskawkowy w pełni. Dobiegają mnie sygnały, że nie potrwa długo. Zamierzam ten czas wykorzystać, a ściślej: wykorzystać truskawki :)
Truskawki nadają się do wszystkiego... Tym razem je podpiekłam na bułeczkach. A zaczęłam od:

Składniki:
300 ml ciepłej wody 
500 g mąki
50 g miękkiego masła
pół łyżeczki soli
łyżka miodu
łyżka cukru
7 g suchych drożdży
0,5 kg truskawek





Wszystkie składniki umieszczam w maszynie do chleba, pamiętając, że wodę należy wlać jako pierwszą. Przy pomocy programu do wyrabiania "dough"- wyrabiam ciasto. Po ok. 1,5 h, gdy masa jest wyrobiona i podwoi swoją objętość delikatnie rozciągam lub rozwałkowuję ciasto, z którego następnie wykrawam koła. Na środku każdej bułeczki należy zrobić wgłębienie do którego wkładamy ok. 4 truskawek. Całość należy posypać kruszonką (uzyskaną z twardego masła, mąki oraz cukru). Bułeczki wkładamy do piekarnika na ok. 20 min o temperaturze ok. 190 stopni.







9 komentarzy:

  1. uwielbiam takie drożdżówki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyglądają, tylko brać i wcinać :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, drożdżówki bez mleka, muszę spróbować, bo skład zachęca :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mi niestety ciasto wyszło bardzo klejace :(( mialysmy za to z coreczka nowa zabawkę na kilka minut!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U, szkoda.. Ale nawet jeśli ciasto jest zbyt klejące, wystarczy szczodrze podsypać mąką- to zawsze dziala!

      Usuń