niedziela, 15 lipca 2012

Calzone

Pozostając w duchu włoskiej kuchni przyrządziłam calzone. Nazwałabym to może chlebowym pierogiem, choć inni mówią o nim "pizza inaczej"... Faktycznie, wykorzystujemy to samo ciasto, którego używamy do przygotowania pizzy. Następnie rozwałkowujemy okrągłe kawałki i napełniamy farszem tak, jak pierogi. Z tą różnicą, że jedna porcja to jeden pieróg.



Ciasto:
280 ml ciepłej wody
450 g mąki
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
opakowanie suchych drożdży (7-9g)
dwie łyżki oliwy z oliwek

Ciasto na calzone przygotowuję w maszynie do chleba. Umieszczam w niej wszystkie składniki i przy pomocy programu do wyrabiania otrzymuję gotowe, wyrośnięte ciasto.
Można również zagnieść wszystkie składniki i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę (masa powinna podwoić swoją objętość). W międzyczasie przygotowuję farsz.

Farsz do calzone:
pierś z kurczaka
cebula
dwa dąbki czosnku
100 g pieczarek
puszka krojonych pomidorów
bazylia
oregano
sól 
pieprz
pikantna papryka w proszku
starty ser żółty

Kurczaka, cebulę, pieczarki kroimy w małe kawałki i wrzucamy na patelnię. Dodajemy drobno posiekany czosnek. Smażymy ok. 10 minut i dodajemy pomidory z puszki oraz pozostałe przyprawy. Doprawiamy solą i pieprzem. Można też dodać mieszankę ziół prowansalskich lub przyprawę do pizzy.





Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części (tyle powinno wyjść z podanych składników). Podsypując mąką rozwałkowujemy je na grubość ok. 5 mm. Każdy rozwałkowany kawałek posypujemy tartym serem i nadziewamy sporą ilością farszu a brzegi każdego pieroga zagniatamy tak, aby farsz nie wypłynął. Gotowe pierogi smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Można posypać mieszanką suszonych ziół. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez około 20 minut.






7 komentarzy:

  1. Ja zabieram się do zrobienia calzone już od jakiegoś czasu, i jakoś nie mogę się zebrać :)) ale teraz na pewno zrobię

    OdpowiedzUsuń
  2. i like it!!
    swietny blog .. supe rprzepisy i piekne zdjeciA:)
    POZdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Calzone, mniam, uwielbiam drożdżowe ciasto w słonych wersjach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smaczne:) Kiedyś trzeba przyjechać na te smakołyki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda! Muszę w końcu kiedyś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń