poniedziałek, 24 września 2012

Razowe bułeczki prowansalskie



Uwaga: baaardzo mięciutkie!

Składniki:
300 g mąki razowej
200 g mąki pszennej
300 ml ciepłej wody
1,5 łyżeczki cukru
łyżeczka soli
opakowanie suchych drożdży (7-9 g)
2-3 łyżki oliwy z oliwek 
2 łyżeczki dowolnych suszonych ziół prowansalskich (godowa mieszanka, oregano, bazylia, tymianek itp)

Źródło przepisu: Kwestia Smaku




Jako "maszynowiec" wykorzystałam do przygotowania byułeczek maszynę do chleba, w której umieściłam wszystkie składniki (pamiętając o tym, aby woda była pierwsza). Przy pomocy programu do wyrabiania ciasta należy połączyć ze sobą wszytskie składniki. 

Bez użycia maszyny łączymy wszystkie składniki wyrabiając je w misce.

Następnym etapem jest wyrastanie ciasta przez ok. godzinę w ciepłym miejscu. Kiedy co najmniej podwoi swoją objętość możemy formować bułeczki (wyszło mi 6 całkiem sporych bułek, ale z powodzeniem można formować mniejsze, aby wyszło ok. 10 bułeczek). Ułożone bułeczki na blasze przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia ponownie na ok. 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika można posypać ziołami (uprzednio posmarować bułeczki oliwą). 
Pieczemy w temperaturze 210-220 stopni do momentu aż będą rumiane (ok. 20-25 minut).



3 komentarze: