poniedziałek, 10 września 2012

Sernik puszysty




Składniki na spód:
ok. 2 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
3 żółtka
125 g masła
łyzeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:
1 kg sera
szklanka cukru
5-6 żółtek
4 białka
1 szklanka mleka 
100 ml śmietany
1,5 opakowania budyniu śmietankowego
 pół szklanki oleju
brzoskwinie






Składniki na ciasto wyrobić w mikserze. najpierw masło z cukrem, następnie dodając żółtka zakończyć z mąką i proszkiem do pieczenia.
Następnie przystępujemy do przygotowywania masy serowej. 
Ucieramy masło i cukier, następnie dodajemy ser, żółtka, budyń, mleko, śmietanę. Powinno być utarte na gładką masę. 
Kolejnym krokiem jest ubicie białek. Kiedy utworzą sztywna pianę dodajemy je do masy serowej mieszając najlepiej drewnianą łyżką. Dzięki temu nasz sernik będzie puszysty.
Na przygotowane wcześniej ciasto wylewamy masę serową. Można w niej zatopić dowolne owoce- np. brzoskwinie.
Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez 50-60 minut.



6 komentarzy:

  1. Wygląda przepięknie, zapachniało mi aż tutaj!

    OdpowiedzUsuń
  2. 7 kg? :o to dla wojska ten smakowity sernik można upiec ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. a do masy serowej ile masla bo nie pisze prosze bardzo o odpowiec

    OdpowiedzUsuń