Składniki na spód:
ok. 2 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
3 żółtka
125 g masła
łyzeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
1 kg sera
szklanka cukru
5-6 żółtek
4 białka
1 szklanka mleka
100 ml śmietany
1,5 opakowania budyniu śmietankowego
pół szklanki oleju
brzoskwinie
Składniki na ciasto wyrobić w mikserze. najpierw masło z cukrem, następnie dodając żółtka zakończyć z mąką i proszkiem do pieczenia.
Następnie przystępujemy do przygotowywania masy serowej.
Ucieramy masło i cukier, następnie dodajemy ser, żółtka, budyń, mleko, śmietanę. Powinno być utarte na gładką masę.
Kolejnym krokiem jest ubicie białek. Kiedy utworzą sztywna pianę dodajemy je do masy serowej mieszając najlepiej drewnianą łyżką. Dzięki temu nasz sernik będzie puszysty.
Na przygotowane wcześniej ciasto wylewamy masę serową. Można w niej zatopić dowolne owoce- np. brzoskwinie.
Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez 50-60 minut.
puszyste najlepsze
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie serniki:)
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuń7 kg? :o to dla wojska ten smakowity sernik można upiec ;)
OdpowiedzUsuńa do masy serowej ile masla bo nie pisze prosze bardzo o odpowiec
OdpowiedzUsuń